4.5 Szkolenie i edukacja

5Szkolenia i edukacja

Edukujemy naszych odbiorców w zakresie odpowiadającym oczekiwaniom indywidualnego konsumenta. Prowadzimy spersonalizowane szkolenia zarówno dla pracowników kawiarni (baristyczne), klientów instytucjonalnych jak i osób prywatnych zainteresowanych edukacją w zakresie kawy, jej historii sposobów uprawy, metod palenia po szkolenia baristyczne kładące szczególny nacisk na obsługę ekspresu i przygotowaniu gotowego naparu, po latte art.

  1. Szkolenie podstawowe – domowy barista ( około 4-5 godziny)
  • krótka historia, pochodzenie i uprawa kawy
  • rodzaje kawy ich charakterystyka
  • omówienie i porównanie metod parzenia
  • pokaz i nauka parzenia kawy według wybranej metody
  • podstawy cupping”u(różnice miedzy blendem a singlem)
  • podstawowe charakterystyki singli
  1. Szkolenie HoReCa Barista (około 12godzin)
  • historia, pochodzenie i uprawa kawy
  • charakterystyka poszczególnych obszarów
  • rodzaje kawy ich charakterystyka
  • krótkie omówienie metod palenia
  • znaczenie i wartość komponowania blendów
  • omówienie i porównanie metod parzenia
  • przedstawienie parzenia kawy wybranymi metodami alternatywnymi
  • szczegółowa nauka parzenia kawy metodą ciśnieniową
  • poszczególne składowe mające wpływ na efekt finalny
  • charakterystyki wybranych gatunków ich rozróżnianie
  • cupping różnych rodzajów kawy
  • codzienna konserwacja i regulacja sprzętu
  • weryfikacja najczęściej popełnianych błędów
  1. Szkolenie Art HoReCa Barista (14-16godzin)
  • historia, pochodzenie i uprawa kawy
  • charakterystyka poszczególnych obszarów
  • rodzaje kawy ich charakterystyka
  • krótkie omówienie metod palenia
  • znaczenie i wartość komponowania blendów
  • omówienie i porównanie metod parzenia
  • przedstawienie parzenia kawy wybranymi metodami alternatywnymi
  • szczegółowa nauka parzenia kawy metodą ciśnieniową
  • poszczególne składowe mające wpływ na efekt finalny
  • charakterystyki wybranych gatunków ich rozróżnianie
  • cupping różnych rodzajów kawy
  • codzienna konserwacja i regulacja sprzętu
  • weryfikacja najczęściej popełnianych błędów
  • przygotowywanie Late Art.
  1. Szkolenie Menager HoReCa Barista (około 8 godzin)
  • historia, pochodzenie i uprawa kawy
  • charakterystyka poszczególnych obszarów
  • rodzaje kawy ich charakterystyka
  • krótkie omówienie metod palenia
  • znaczenie i wartość komponowania blendów
  • omówienie i porównanie metod parzenia
  • przedstawienie parzenia kawy wybranymi metodami alternatywnymi
  • nauka parzenia kawy metodą ciśnieniową
  • poszczególne składowe mające wpływ na efekt finalny
  • krótka charakterystyki wybranych gatunków ich rozróżnianie
  • podstawy marketingi kawy
  • kalkulacja i rozliczanie pracowników
  • kontrola pracy pracowników kawiarni
  • codzienna konserwacja i regulacja sprzętu
  • weryfikacja najczęściej popełnianych błędów

Dokładne sprofilowanie zakresu szkolenia ustalamy indywidualnie pod potrzeby zleceniodawcy.